Grada Kilomba és una escriptora, teòrica i artista, autora del llibre “Memorias de la plantación – Episodios de racismo cotidiano” i de la performance-instal·lació “O Barco/ El Vaixell” (2021) - que es va presentar al Teatre Lliure a barcelona el 12 de gener de 2022. Les seves investigacions proposen la revisió de les narratives colonials a partir de preguntes com “Qui parla? Qui pot parlar? Parlar sobre què? I què passa quan parlem?”.
Amb “O Barco/ El vaixell”, Grada Kilomba proposa tornar a mirar els vaixells de tràfic d’esclaus per assenyalar el genocidi, la brutalitat i la deshumanització i així interpel·lar els imaginaris occidentals que associen el vaixell a la glòria, a la llibertat i a l’expansió marítima. “Una revisió de la història de l’esclavitud que permeti contemplar el futur”, segons paraules de l’autora. Kilomba remarca la necessitat de desaprendre el vocabulari i les formes de representar les històries colonials reproduïdes per la supremacia blanca per inventar noves maneres de mirar el món.
Quins formes de narrar i representar les travessies marítimes de tràfic d’esclaus persisteixen en les imatges de les travessies en pastera? Quines formes de mirar continuen reproduint la deshumanització? Quines imatges cal crear per interrompre els relats deshumanitzadors de les travessies de persones migrants en el Mediterrani?
Escoltar la xerrada entre l’autora, Grada Kilomba, la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose i Tania Adam, periodista i productora cultural amb motiu de la presentació de “O Barco” a Barcelona: https://beteve.cat/radio-africa/o-barco-the-boat/