L’arquetip de la “femme fatale” és present en la cultura occidental en els mites originaris, en què el comportament fora de la norma d’una dona provoca càstigs i canvis no desitjats en un territori o cultura, fins a la seva consolidació en determinats gèneres cinematogràfics com el “cinema negre” produït a Hollywood entre els anys 40 i 50.
En els últims anys s’han publicat alguns libres que reflexionen sobre aquesta figura, posant-la en relació amb altres arquetips i imaginaris – com fa Ausencia y exceso – lesbianas y bisexuales asesinas en el cine de Hollywood de Francina Ribes Pericas – o proposant la deconstrucció de la femme fatale com a antiheroïna i reivindicant-la com a “font d’inspiració i empoderament”, vist a “El diabo es una mujer” de Sara Herranz i Ellena Gallén.
Al llarg de la història dels feminismes, diverses pensadores i activistes han fet revisions històriques que busquen rescatar figures, relacions i inclús cultures com a referents femenins emancipadors en un gest de voler resignificar el passat per poder imaginar un futur afí als canvis socials desitjats. Com abordar la necessitat de referents femenins afins a la llibertat sexual en la història del cinema sense reproduir visions binàries sobre els cossos de les dones: bones versus dolentes, empoderades versus sotmeses?
Llegir l’article “El monstruo y las mujeres que se aman” i reflexionar sobre la següent afirmació de Francina Ribes: “Es probable que ni la femme fatale ni la lesbiana asesina puedan ser consideradas hoy en día figuras feministas ni figuras misóginas, porque de hecho son ambas cosas a la vez”.